dimecres, 13 de febrer del 2008

ESTIC CAPACITADA I ARA QUÈ?

Alguns ja sabeu que estic treballant a l'IES Abastos, done física i química a xicons i xicones de 4t d'ESO i de 2n de Batxillerat. M'agrada explicar i demanar explicacions... i el meu cabet no para de pegar-li voltes a un tema... més encara quan vaig de capacitació en capacitació.
Els que no sou ensenyants ni esteu estudiant per ser-ho en un futur no sabreu ni tan sols què vol dir això de capacitació. Bé doncs, per als que no ho sabeu, és un curs amb un examen final que demostra que un professor o mestre pot explicar la seua matèria en valencià. Molt bé, fins ací tot correcte.
És un curs on principalment t'expliquen conceptes de sociolingüística, un poquet d'història de la llengua i el desenvolupament de la llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV-publicada en 1983).
A l'examen has de demostrar que coneixes tots eixos conceptes i a més, que ets capaç d'expressar-te tant oralment com per escrit en una de les llengües cooficials del País Valencià.
Si t'interessa el curs fins i tot pots sensibilitzar-te i pensar que la tasca de tot ensenyant hauria d'anar encaminada aconseguir aquesta capacitació també per als seus alumnes i a reflexionar sobre quins mecanismes han de posar en marxa (previstos a la LUEV) els instituts i escoles per garantir aquest dret.
Jo ja he passat dues capacitacions, malgrat que la meua veritable capacitació fou ser escolaritzada en valencià des dels 5 als 23 anys. No m'ha resultat difícil passar els exàmens perquè a més el valencià és la meua llengua materna.
En els 2 cursos que he fet m'han explicat que la meua assignatura, ciències naturals a 1r i 2n d'ESO i física i química a la resta de nivells, és una de les que a tots els pobles i ciutats considerats valencianoparlants sempre s'hauria d'impartir en valencià. Per què? Perquè la llei diu que només existeixen 2 programes d'ensenyament, el PEV (programa d'ensenyament en valencià) i el PIP programa d'incorporació progressiva). I què vol dir progressivament? Poc a poc anar sumant-ne més i més. I quina és la primera assignatura que s'incorpora a primària i ja no hauria de canviar de llengua vehicular? Coneixement del medi (a secundària anomenada ciències naturals i després física i química). I per què jo quan vaig a la majoria d'instituts m'avisen de quins grups són en "castellà", a mi no m'hauria d'importar! I quan no m'avisa el cap d'estudis m'avisen els propis alumnes! Per què ni equip directiu ni inspectors no traslladen el contingut de la llei a la resta de la comunitat educativa i tampoc vetllen pel seu compliment?
Quins drets són els que no són respectats? L'article 6 Estatut d'Autonomia diu que tots els valencians i valencianes tenen el dret a conéixer i a usar les dues llengües oficials de la comunitat valenciana. Senyores i senyors, la majoria dels alumnes de València ciutat veuen vulnerat aquest dret cada dia del món.

I estem deixant de banda la qualitat educativa dels milers de xiquets i xiquetes que han optat per un programa d'ensenyament en valencià (PEV) a la ciutat de València. Ahir mateix la meua amiga Mariàngels em confirmava que la seua filla Irene està matriculada a l'escola Teodor Llorente en aquest programa, hauria de tindre totes les assignatures en valencià i en rep menys de la meitat en aquesta llengua. Repassem l'Estatut novament a l'article 6, també tots els valencians i valencianes tenim dret a rebre l'ensenyament en valencià.

Jo vaig fent cursos de capacitació i superant exàmens...a vore quan s'examinen els polítics que són els que no arribarien a l'aprovat.

Si voleu dades concretes, més generals i contrastades cliqueu ací.
Si voleu llegir l'Estatut d'Autonomia cliqueu ací.


A la foto: González Pons i Font de Mora burlant-se de nosaltres

traure la llengua a algú: gest burlesc realitzat sobretot per xiquets i xiquetes.

3 comentaris:

vigarllo ha dit...

Clarament s'estan burlant de nosaltres. Però no sols això, si no que estan ahí per que hi ha inconscients que els voten.

Ahir vaig sentir una entrevista a Ferran Torrent, i digué una veritat com un cabàs:"si els valencians foren negres, votarien al Ku Kux Klan".

Així és, així de dur i de terrible.

I una pregunta, què passaria si, et diguen el que et diguen, tu entres a l'aula que et toca i uses el valencià? Doncs res, no et passaria res. Fes-ho.

Una abraçada

Vicent

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb el que dius, i a més de tot això, saps que els "PIP" no garantixen els objectius de la llei? Des d'Europa ens estan recomanant que canviem tots els models a PIP a PIL i ací fem el contrari...

Potser t'interesse açò:
http://ultralocalia.cat/2007/04/02/un-model-deducacio-plurilingue-per-al-sistema-educatiu-valencia-ii/

Salut!
Carles

Rosella ha dit...

vicent, no és tan fàcil... ja he tingut alguns enganxons amb alumnes i el conflicte és el que busquen els que ens volen aniquilar... hem de ser més llestos que ells i això no lleva que ens mantinguem ferms en les nostres justes reivindicacions...
gràcies per comentar!