dimarts, 26 de febrer del 2008

VOT ÚTIL (3) Debat electoral

Ahir, i només de refiló, vaig veure un tros del debat entre rajoy i zapatero. La veritat és que em va aborrir molt escoltar sempre la mateixa cançoneta. Res de profunditat, cadascú a repetir el seu discurset i au.

Està clar que "no es lo mismo" com diuen els cartells del PSOE però vaig trobar a faltar que algú exigira respostes concretes a problemes concrets. I segurament aquest paper l'hagueren fet molt bé algun dels altres partits que es presenten a les eleccions i que són arraconats sistemàticament als mitjans de comunicació o un bon moderador amb voluntat de ser un personatge actiu i no un simple cronometrador.

Potser algun partit veritablement d'esquerres haguera preguntat a Zapatero si pensa seguir amb la política de "cheques para todos" enlloc de dedicar recursos a qui més ho necessita a costa de qui més en té. Potser algun partit valencianista li haguera preguntat als dos candidats si l'únic que els interessa dels valencians i valencianes són els seus vots. Potser algun partit ecologista els haguera preguntat com pensen fer front al canvi climàtic més enllà de les promeses electorals. Propostes concretes i no cortines de fum.
Potser algun altre partit haguera preguntat per les balances fiscals, per preguntar-los si pensen fer-les públiques o per què els valencians seguim pagant peatges per recórrer la nostra terra mentre a Andalusia totes les carreteres són gratuïtes.
Potser algú altre li haguera preguntat a Rajoy si, en cas de governar, pensa retirar els drets a les parelles homosexuals que han formalitzat el seu matrimoni i inclús algú li haguera preguntat a Zapatero si, en cas de ser triat president, pensa enviar inspectors a totes les escoles concertades per revisar si compleixen tots els requisits o si pensa eliminar l'assignatura de religió del currículum algun dia per deixar la doctrina en mans de catequistes.
També m'haguera agradat que algú preguntara als candidats per la situació laboral dels treballadors de l'agricultura o de la construcció i si hi ha alguna mesura concreta per millorar-la.
I, més encara, m'haguera fet feliç que algú aportara idees fresques i innovadores i no el discurset caducat que ja ens sabem de memòria. Un amb valors i paraules boniques, l'altre amb la difamació i la mentida.

Estic segura que si la coalició Bloc-iniciativa-verds haguera participat del debat hauria entrat en tots eixos temes però això incomoda els partits majoritaris i per això blinden els debats per fer espectacle mediàtics "cara a cara".

En fi, s'ha perdut una oportunitat de mostrar la societat tal com és, plural. Una llàstima perquè molts espanyols/es van estar pendents de la televisió eixes 2 hores.

És fàcil arribar a la conclusió que somni del PP i del PSOE és una "democràcia" bipolar, per anar alternant-se les majories absolutes on qui mana no ha de negociar amb ningú ni ha de donar explicacions de res.


Ahir va guanyar el bipartidisme, el dia 9 març ens toca a nosaltres!