dilluns, 19 de gener del 2009

PONÈNCIA DEL BLOC(II): QUAN DIR QUE ERES D'ESQUERRES JA NO VOL DIR RES

Passen els dies i seguisc pegant-li voltes a la ponència política. Veig que la xarxa bloquera segons blogsvalencianistes està tranquil·la. No tenim res més a dir?

Jo si, així és que m'he decidit a escriure sobre un altre tema que no ha eixit molt però que des de fora (i no sé si des de dins) s'insinua: "el BLOC es mou cap al centre" supose que prenent com a referència l'esquerra. I dic supose perquè de vegades els mateixos que ara ens diuen que girem cap a la dreta són els que cada vegada que ens presentem a les eleccions ens desqualifiquen tirant-nos en cara que som un partit de dretes. És a dir, que per a ells ja devem estar girant la canonada de l'ultradreta, no?

En fi, aquest post no s'adreça a eixa gent sinó a la meua gent, als companys i companyes de partit. I és que alguns potser troben a faltar en la ponència una referència clara a que som un partit d'esquerres i es senten decebuts. Respecte a això he de dir que, per a mi, hui en dia la paraula esquerra no vol dir res. És una paraula desnaturalitzada, buida de contingut. L'han usada tan alegrement alguns partits tan poc coherents amb el que significa! O no s'autoproclamen d'esquerres el PSOE i EU?

Els socialistes diuen que són d'esquerres i després són capaços de pactar amb el PP les cadiretes a les caixes d'estalvis a canvi de silenci, reparteixen xecs a tort i a dret per guanyar vots enlloc d'ajudar a qui realment ho necessita, contracten digitalment simpatitzants per fidelitzar vots enlloc d'optar per les convocatòries públiques, no tenen problemes en aprovar un PAI enmig de l'horta al·legant que es necessiten terrenys quan n'hi han de sobra, no porten els fills a l'escola pública ni fan cua a l'ambulatori del poble per demanar tanda, tracen per on anirà l'AVE sense mirar l'impacte ambiental ni pensar abans en dotar el territori d'una bona xarxa de rodalies...

O els d'esquerra unida, que s'autoproclamen esquerra pura i es dediquen a predicar contra la lluita de classes, i després són incapaços de dialogar de tu a tu amb el BLOC deixant de banda sacs i sacs de prejudicis o que basen el seu discurs en el no a tot.

El cas és que si esquerra és igual a PSOE o EU i dreta equival a PP, em sent amb l'obligació de canviar de paraula per definir-me. Utilitzar una paraula menys gastada, menys carregada de tòpics, que em permeta sentir-me còmoda al costat d'altres que pensen com jo. I això és el que jo crec que persegueix la ponència política quan diu que som progressistes valencians.

Definir-se com a progressista valencià vol dir deslliurar-se de tot el llast de tòpics que porta associada la paraula "esquerra" i ens permet descriure quin País vol construir el
BLOC. És a dir, trenquem la bipolaritat estèril entre esquerra-dreta, que sovint condiciona la nostra acció política, per dedicar esforços a expressar quina és la nostra idea de país i avalar la nostra llibertat i autonomia.

El nostre és un projecte que pretén sumar sensibilitats i que és radicalment diferent a les propostes avui existents. En aquest sentit tres són els principals pilars que sustenten el projecte: l'estima profunda pel País Valencià i la seua gent, la nostra vocació de servei a la ciutadania i la democràcia entesa des de la més absoluta radicalitat.

I com es concreta això? Doncs en la definició mateixa d
el nostre valencianisme que es fa a la ponència política:
  • Un valencianisme democràtic; tant en el sentit de respectar escrupulosament les regles de la democràcia com en el sentit de dinamitzar al màxim la societat per tal d'espentar-la a la participació en la presa de decisions, tant en la determinació de treballar per la igualtat real de totes les persones, el respecte pels drets de les persones com els dels poble així com en el sentit de treballar de la política amb la màxima transparència i honestedat.
  • Un valencianisme unitari; capaç d'aglutinar diferent sensibilitats per un projecte comú de societat deixant enrere debats estèrils que ens divideixen i ens allunyen de l'objectiu final: aconseguir una societat cohesionada, suficientment orgullosa de la seua cultura com per oferir-la als nouvinguts com a vehicle d'integració i capaç de SER sense complexos i responsabilitzar-se del seu present i del seu futur.
  • Un valencianisme modernitzador; que propose un model de societat més just i solidari i més respectuós amb el medi ambient, que done ales als emprenedors però que vetle pels drets dels més necessitats i del nostre entorn natural, que siga capaç de trencar els desequilibris territorials i socials existents a la nostra societat i qued'articular una societat oberta basada en la llibertat i el respecte mutu.
  • Un valencianisme de valencianistes i valencians; font d'iniciatives que beneficien al conjunt de la ciutadania però sempre des de l'òptica valencianista és a dir, traslladar a la societat que només des de la defensa dels interessos valencians es fa un servei al conjunt de la ciutadania.
  • Un valencianisme obert i integrador: que transmeta al conjunt de valencians i valencianes que no només podem ser valencianistes aquells que parlem valencià i som nascuts ací sinó que qualsevol persona nadiva o nouvinguda que s'estime la terra on viu, que reconega la riquesa que suposa tindre una llengua pròpia a més del castellà i que tinga ganes de construir un país més solidari, més just, més respectuós amb l'entorn i amb les diferents opcions de vida i més valencià és valencianista.
  • Un valencianisme amb pes polític suficent per tindre veu pròpia a les institucions valencianes però també a l'Estat Espanyol i el parlament europeu sense tuteles de ningú.
  • Un valencianisme quotidià en el sentit de creure en la transformació social a partir del treball diari atenent els problemes reals de la majoria de persones i no els interessos d'un pocs.
  • Un valencianisme amb vocació de govern; capaç d'arribar a acords amb totes les forces polítiques i els diferents sectors socials per millorar el benestar dels ciutadans sense renunciar a cap dels principis en els quals es basa la nostra idea de democràcia.
No sé si aquests punts són suficients per entendre que el BLOC no vol agafar cap de les etiquetes vigents perquè ni representen la nostra idea de valencianisme, ni tan sols s'hi aproximen un miqueta. Si als altres els agraden i les utilizen com a arma política en contra nostra allà ells, no entrem en el seu joc.


si voleu llegir les ponències cliqueu ací, descàrrega lliure i gratuïta!

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Novament 100% d'acord :D

Seguix aixina i te farem cronista oficial del pre-congrés, congrés i post-congrés si cal xD

Segur que molts que no poden llegir-se el totxo de la ponència sencera agraixen més que ningú estes pinzellades.

Pere Fuset ha dit...

Com crec que ja vaig dir, em preocuparia que el BLOC deixara de ser d'esquerres però no que deixe de dir-s'ho i en eixe sentit jo també defense prioritzar la denominació de progressista. Gràcies pels teus posts Ro.

Rosella ha dit...

Gràcies als dos pels vostres comentaris!

Pere estic d'acord en tu, el que importa és la política que fas cada dia i en això els portem moltíssim avantatge a socialistes i peceros. Som els més coherents i els únics que proposem iniciatives d'esquerres viables.

Ens veiem a Gandia el dissabte?

Josep Aparicio ha dit...

Torne a dissentir: la Ponència no defuig la paraula esquerra perquè el projecte siga nou, o els vells termes no servisquen. La Ponència defuig el terme perquè no vol espantar ningú. És el discurs del "tots cabem ací dins". Al cap i a la fi, la mateixa idea que subjau en la polèmica dels símbols. Cinc banderes i deu himnes.

Saludets.

P.d.- I sí, dir que s'és d'esquerres és dir ben poc si els actes no acompanyen, però dir "progressista" és dir encara menys. El partit de Rosa Diez també s'autodenomina així, em sembla.

Rosella ha dit...

gràcies Josep pel teu comentari...

a mi el que em val és el contingut ideològic de la ponència no les parauletes, això és el que volia dir.

i també que el terme esquerra l'usen massa per autodefinir-se (i a la vegada desqualificar-nos) partits politics que en el seu dia a dia no exerceixen com a partits d'esquerra.

també volia explicar que la tradicional divisió esquerra-dreta no val per a nosaltres. Representem una altre espai, unes altra forma d'entendre la política...

el que comentes de Rosa Díez, la veritat és que no és un partit amb el que compartisca plenaris tots els dies ni reba desqualificacions diàries en canvi amb els altres sí.

no sé, potser no m'he expressat correctament.

Rosella

Rosella ha dit...

ah, i noslates no ens definim com a progressistes a seques, sinó PROGRESSISTES VALENCIANS!!!

Anònim ha dit...

tens molta raó Rosella, de tota manera crec que qui se senta identificat amb la paraula esquerra pot quedar ben satisfet amb el contingut de la ponència i el seu projecte global.

a Josep, sense cap mala intenció, sinó m'enganye, Iniciativa es defineix com "ecosocialista", segons la teua tesi s'està amagant també la paraula "esquerra" no?

Al remat es tracta de fets, els fets han de dotar de contingut a les paraules, i si la paraula "progressisme" aglutina més que la paraula "esquerra" no hi veig el problema enlloc.

Juli Just ha dit...

¡Voto a bríos! ¡No saltem de la polèmica nominalista-nacional a la polèmica nominalista "dir-se o no d'esquerres"!

Vaja per davant que no compartisc la proposta de "desubicació" de Rosella en relació al lloc que ocupa el Bloc en l'espai dreta-esquerra.

Tanmateix m'agrada la "dissecció" que n'ha fet de la ponència (encara que, evidentment, introduiria matisos i alguna que d'altra opinió distinta).

La ponència és d'esquerres i, a més a més, ho diu explícitament (encara que no massa a sovint).

No obstant, aixó no és important. Qui sapiga llegir, que ho faça: si la proposta ideològica que es fa -encara que no s'explicite (precisament per defugir debats nominalistes estèrils)- no és d'esquerres, és que jo no entenc res de res.

D'esquerres, n'hi han moltes. Algunes són progressistes, i d'altres, no. Algunes estan ancorades en anàlisis pretèrits i d'altres no. Algunes estan dissenyades per a països del primer món i d'altres per a d'altres països amb realitats socials, culturals, polítiques i econòmiques distintes.

Aquesta ponència fa una aposta valenta per definir un paradigma de l'esquerra "arrelat al nostre medi" -i al nostre prejudici valencianista- partint de l'anàlisi de les noves realitats socials, de la nostra realitat concreta i de l'experiència d'altres organitzacions i d'altres temps. Això és tot.

Per altra banda, i de nou, Rosella, gràcies per les teues aportacions a fer un debat sobre la ponència política que siga aixó, un debat polític i no sobre les essències. Comencem a avançar

Nomdedéu ha dit...

Doncs a mi, segur que no és cap sorpresa, a mi... a mi m'agrda.
I m'agrada, i força, com ho explica Rosella.
I de fa molt que tinc el convenciment, i no dic la certitud per ser un mot massa gruixut, que som el que fem, no el que diem.
Crec que no hi ha cap dubte que el PP és de dretes, i als seus papers no ho diu. Crec que no hi ha cap dubte que el PSOE no és socialista, malgrat el que diuen els seus papers.

Rosella ha dit...

gràcies pels comentaris, la veritat és que animen a seguir escrivint... és l'única manera de saber que algú llig el que escrius i reflexiona sobre això.

un abraçada bloquera!

Rosella

Juli Just ha dit...

D'acord amb Enric Nomdedéu en que som el que fem i no el que diem.

D'acord en el que diu sobre el PP i el PSOE.

Però és que, a més amés, tampoc és sobrer que a la ponència es facen unes reflexion, aportacions, aclariments, etc., que ens ajuden a fer el que hem de fer.