divendres, 25 de juliol del 2008

Les meues vacances (II): PAT de l'Horta

El cap de setmana passat vaig estar a Godella participant de les jornades de consulta sobre el Pla d'Acció Territorial de l'Horta (PAT) que impulsa la Conselleria de Medi Ambient "per obligació" de la Unió Europea. Aquestes jornades i altres accions com exposicions i pàgines web haurien de servir per recollir les aportacions de la ciutadania per millorar l'esborrany del PAT que ja ha redactat la conselleria. Durant 2 sessions de 4 hores cadascuna una empresa de dinamització ens va reunir per grups per fer una diagnosi de les amenaces imminents que té l'Horta de València i les oportunitats que ens trobaríem en cas de preservar aquest espai amenaçat. La segona sessió va consistir en proposar accions concretes en tres estratègies determinades: Protecció, Ús Públic i Recreatiu i Activitat agrícola. Les jornades van acabar en sessions plenàries on els portantveus dels diferents grups exposaven les conclusions de cada grup.
A primera vista, tot molt interessant i productiu donat que els grups eren molt heterogenis (llauradors i llauradores, membres d'associacions ciutadanes, ensenyants...) i amb moltes ganes de participar. No obstant, si s'analitza amb més profunditat ens trobem amb un engany més de l'administració, que per una banda deixa oberta la porta a la destrucció projectant més i més infraestructures (AVE, Via Parc Nord, III cinturó, línies d'altat tensió) i permet que els governs municipals requalifiquen fanecades i fanecades d'horta i després proposa aquest Pla d'Acció per convertir l'Horta en, més o menys, un parc temàtic on els habitants de la ciutat aniran a passar el dia en alqueries-hotels rurals, observaran els llauradors des de miradors i passejaran els gossos per dins de camps sembrats.
Més insultant encara són les pròpies jornades de consulta, on no hi acudeix cap representant de l'administració a donar la cara i que com insistentment va recalcar el seu coordinador NO SÓN VINCULANTS i a més no van precedides de reunions sectorials amb els col·lectius afectats (llauradors), fet que provocà enfrontaments entre els diferents participants a l'inici de les jornades.
Almenys, la convivència i la conversa amb persones desconegudes però igualment preocupades pel futur de l'Horta i l'activitat agrària fou molt gratificant per a mi.

Cal destacar la massiva presència de gent del BLOC dels 10 pobles convocats a Godella i en canvi, quasi inexistent la presència de regidores i regidors d'atres formacions polítiques, i més lamentable encara la presència d'un regidor socialista del meu poble quan dos dies abans havien aprovat un PAI on es requalifiquen 70000 m2 d'horta productiva al·legant la necessitat de terrenys per a un nou centre de salut i una residència quan hi ha un solar de les mateixes dimensions (antic quarter militar ) que no els dóna la gana requalificar. Vergonyós!

Algunes propostes que no contempla el PAT i que es van proposar a les jornades ( i que esperem siguen contemplades en la redacció definitiva) : Moratòria urbanística fins que no s'aprove el PAT, màxima protecció per a tota l'horta, no posar en marxa cap de les grans infraestructures previstes que passen per l'horta i aquelles que siguen imprescindibles que vagen soterrades, accions concretes per millorar les rendes agràries, que totes les activitats recreatives previstes siguen compatibles amb l'activitat agrària, reducció del trànsit, partida pressupostària per a desenvolupar el PAT, buscar el màxim consens amb els sectors afectats,un organisme supramunicipal que supervise el creixement urbanístic dels pobles... més info ací.

Esta nit a la Universitat d'Estiu de l'Horta a Catarroja. Ni un pam de terra més, la lluita continua!