dijous, 8 d’agost del 2013

Freiburg: una ciutat per a les persones

Acabe de tornar de viatge i ja tinc ganes de tornar-me'n a anar. He visitat Freiburg: una ciutat del sud d'Alemanya.
Hem anat allà perquè els meus cosins Ali i Josep hi van cada any atrets pel millor arxiu de Ramón Llull del món, pels passejos per la selva negra i, sobretot, pels seus vins.
Jo feia anys que volia anar sobretot per ser un exemple de ciutat sostenible a nivell mundial.

Les meues expectatives s'han més que complert, i de fet, estic segura que tornaré perquè en cinc dies no he pogut visitar alguns indrets marcats al mapa de la sostenibilitat ni he fet cap ruta senderista per la selva negra ni entre les vinyes perquè feia una calor qusibé insuportable: Freiburg green city.


El cas és que per entendre una ciutat on no es pot construir en llocs que impedisquen la ventilació de la ciutat, amb un cluster d'empreses d'energies renovables únic al món, amb un centre històric totalment peatonal i amb un centre on només hi poden circular cotxes amb etiqueta verda en emissions, que té barris on només es pot aparcar a 2 llocs de tot el barri i la resta de carrers són peatonals, amb un excel·lent sistema de reciclatge de residus, amb plaques solars per tot arreu: coberta estadi de futbol, centres comercials, cases particulars, hotels, edificis públics... amb supermercats de productes ecològics amb preus normalitzats, plena de bicicletes i on la climatització es redueix a grans magatzems... he d'explicar una miqueta d'història recent.

Tot començà als anys 70 a Freiburg, es volia construir una central nuclear a Wyhl, molt a prop de la ciutat, i l'oposició ciutadana fou tan forta que no només no es va construir la central nuclera sinó que la zona fou declarada reserva natural.

Aquesta gran victòria va encoratjar molts estudiants i professionals de la ciutat a buscar alternatives a l'energia nuclear i d'aquest compromís amb el futur, va nàixer el cluster d'energies renovables referent al món (aglutina més de 1500 empreses del sector) que dóna feina directa a més de 10.000 persones.




La ciutat està governada des de fa molts anys pels verds però a més compta amb un consell de participació ciutadana amb moltíssima capacitat de decisió. Pel seu compromís amb la sostenibilitat, la ciutat ha rebut moltíssims premis però el millor premi és el nivell de benestar que tenen (i tindran) els ciutadans i ciutadanes de Freiburg.


Si passeu per la ciutat:

- Visiteu el barri de Vauban, un barri per a les persones on també viu Rolf Disch al seu Heliotrop-casa solar que produeix més energia de la que consumeix.
- Refresqueu-vos els peus als sequiols que travessen el centre històric, barri preciós.
- Pugeu al biergarten des d'on es contempla la ciutat.
- Passegeu pel mercat de productes locals que hi ha cada dia a la plaça de la catedral.
- Beveu un vi blanc de la zona, són excel·lents.
- Aneu a l'estació de trens per vore una fotovoltaica de 16 pisos d'altura i preneu-vos un café a l'edifici Mobile.
- Mireu a terrra i de tant en tant a la porta d'alguna casa voreu una plaqueta metàl·lica que recorda algun deportat o assassinat pels nazis que vivia en eixa casa.
- Entreu a la catedral i voreu una foto on es pot vore la destrucció del bombardeig de la ciutat a la 2a guerra mundial.



I si teniu cotxe:

- Visiteu Staufen i feu la ruta per les vinyes fins al castell.
- Aneu a Colmar i Eguisheim (Alsàcia)
- Visiteu algun poble de la selva negra amb les seues masies amb balcons atapeïts de geranis.

Ens han quedat moltes coses per vore, hem de tornar.


1 comentari:

Anònim ha dit...

La visió de Rosella no és gens exgerada.És tal com ho compta.Us anime a anar-hi. Descobrireu que el progrés i el benestar van lligats a l'ecologia.
Ali