dilluns, 27 d’octubre del 2014

Si hi ha alternatives, per què no canvies?

Estimat veí/estimada veïna:
T’escric aquesta carta per reflexionar amb tu en veu alta.
Segurament et passa com a mi, que sents una indignació enorme cada vegada que un polític que ha ocupat càrrecs a l’administració pública, es recol·loca a empreses que ha afavorit durant l’època de ministre i ho fa amb un sou vitalici i/o milionari. Segurament t’entra fins i tot fàstic, com em passa a mi, quan veig que li tallen la llum a una persona treballadora que per circumstàncies de la vida ha perdut la faena i no té diners per pagar la factura mentre les empreses de l’oligopoli elèctric tanquen els exercicis amb beneficis més i més grans.
Segurament, la desesperació et fa tirar foc per la boca, signar peticions per internet per a que s’acaben aquestes pràctiques o fins i tot, ixes sempre que pots al carrer a protestar. Però es pot fer alguna cosa més? Jo crec que sí, que la ciutadania allí on tenim realment el poder és a les urnes i a les butxaques. A les urnes perquè cada cert temps tenim ocasió de triar quines persones i quins projectes polítics volem que ens representen a les institucions. I no, no tots són iguals, hi ha moltes persones honrades que dediquen moltes energies que podrien dedicar a altres menesters a servir a la ciutadania i estan més que preparats per proposar polítiques que pensen en el benestar ciutadà i no en l’enriquiment d’uns pocs.
I a les butxaques perquè la decisió d’on poses els teus diners és més important del que no et penses. No és el mateix pagar la llum a iberdrola que triar una cooperativa energètica sense ànim de lucre i que aposta per les energies renovables. Perquè iberdrola pressiona el govern perquè no es facen auditories energètiques, pressiona al govern perquè la factura de la llum puge sense cap més motiu que l’augment de beneficis, pressiona al govern perquè es talle la llum als consumidors sense buscar alternatives per evitar la pobresa energètica, pressiona perquè no s’aposte per l’autoconsum i les energies renovables.
I front aquest pràctiques de capitalisme ferotge què? Doncs tenim molta sort perquè hi ha persones que s’organitzen i aposten per fer tot el contrari, per crear cooperatives que impulsen projectes de generació d’energia de fonts renovables, que aposten perquè els associats i associades siguen qui decidisquen cada pas que fa la cooperativa, perquè decideixen que no hi haja repartiment de beneficis sinó reinversió, perquè consideren fonamental que el client tinga tota la informació i l’assessorament possible per millorar l’eficiència energètica a les nostres llars, xicotetes empreses i comunitats de veïns.
I ací arribem al  punt clau de la qüestió, on vols que estiguen els teus diners? Quina és la teua aposta? Quin és el teu projecte de vida? Si hi ha alternatives que s’ajusten al teu projecte de vida, per què no et canvies?
Jo aposte per després d’indignar-me, caminar, per això des de fa quasi dos anys sóc la sòcia 4870 de Som Energia i, a més, tinc el plaer de presentar la propera activitat de Compromís per Bonrepòs i Mirambell, on intervindran Maribel i Andrés, coordinadors del grup territorial de València.
A Som Energia ja en som més de 16.500, t’apuntes?