dilluns, 10 de novembre del 2008

EDUCAR O REPRIMIR?


Estos dies he estat pensant molt en el que ha passat a l'IES Abastos. S'hi van instal·lar càmeres de seguretat per tot el centre per vigilar els alumnes. Per a mi és un altre despropòsit, per una banda ensenyem ciutadania en anglés i per una altra un consell escolar aprova per unanimitat col·locar càmeres per vigilar delicuents potencials?
Jo sóc professora d'institut, per sort o per desgràcia vaig d'un institut a un altre, he estat fent dues substitucions a aquest centre i llevat de desperfectes als banys, no el considere ni molt menys un centre conflictiu. De fet, la primera vegada que hi vaig anar vaig pensar: "per a ser un centre tan gran, quin ambient més bo!"
Està situat a l'antic mercat d'Abastos i comparteix espai amb una comisaria de policia, un centre de bombers o creu roja i un poliesportiu amb piscina coberta i gimnàs. L'institut, a més, compta amb un equip de mediadors escolars format per alumnes i profes creat precisament per abordar els conflictes d'un manera més cívica. També cal esmentar que a les instal·lacions es realitzen activitats per les vesprades que complementen la vida cultural del barri.
Com pot ser que es considere una bona mesura instal·lar càmeres de videovigilància per tot l'institut? És una mesura educativa o pel contrari ensenya als alumnes a que han d'actuar correctament perquè estan vigilats? Estem transformant un centre d'educació en un centre penitenciari?
Pensem que la millor forma d'abordar els conflictes és mitjançant la coacció? De què valen les tutories amb els alumnes, les reunions amb pares i mares, les entrevistes personals o la mediació escolar? Val la pena tirar pel dret quan es tracta de formar els i les ciutadanes del futur?

Per sort, ja les han llevades, però l ameua indignació no s'esborra fàcilment, acabarem sent tots concursants del gran hermano?

Esta vesprada tenim concentració en defensa de l'ensenyament públic i exigint la dimissió del conseller Font de Mora. Hi aniré també per parlar amb les companyes de l'IES Abastos, que de segur que estan tan indignades com jo.

2 comentaris:

i prou! ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep ha dit...

Ja posats, podrien provar noves alternatives. A tall d'exemple:

1) Armar els professors. Amb pistoles elèctriques i armes reductores (NLW). A vore qui els falta al respecte!

2) Modificar els horaris lectius. Les classes entre les 02 i les 07 de la matinà poden ser molt més tranqui·les i relaxades.

3) Regular el termostat del centre. Si la temperatura és de 45ºC, els alumnes no podran amagar res (no duran roba) i el cansament evitarà enfrontaments entre ells.

Són idees que deixe sobre la taula...