dimecres, 23 d’abril del 2008

dilluns i dimarts: rei en jaume i mobilitat sostenible

Van passant els dies i amb ells es va consumint la Setmana Cultural de Macarella. No puc evitar contar-vos un poquet com estan anant les coses.

El
dilluns, com bé sabeu, s'inaugurava l'exposició "Jaume I a l'Horta Nord". Amb un gotet de mistela i uns rossegons a la boca, vam escoltar les paraules sempre sàvies de Miquel sobre el Rei en Jaume i el seu pas per la nostra comarca. Més tard, en companyia d'alguns dolçainers i tabaleters de La Brama vam fer una cercavileta d'un 100 metres fins a la placa del carrer Rei En Jaume per fer-li el nostre xicotet homenatge en el vuité centanari del seu naixement a Montpeller.
Mentre uns xiquets i xiquetes col·locaven uns clavells rojos a una coroneta de llorer, simbolitzant tots els territoris de l'antiga corona d'Aragó, sonaven cançons com Ramonet, La manta al coll, els borratxos... un homenatge popular al nostre naixement com a poble. Des de fa 800 anys som valencians i valencianes i cal celebrar-ho!
En fi, si teniu una estoneta passeu a vore l'exposició perquè val la pena de tant en tant parar-se a reflexionar sobre els nostres orígens per poder saber on estem i cap a on volem caminar. Està instal·lada al centre cívic i romandrà oberta fins dijous de 7 a 8:30h de la vesprada.

El
dimarts, canviava el tema central, però continuava la reflexió sobre el nostre dia a dia a pobles i ciutats. Quins plans d'acció calen perquè les ciutats deixen d'estar plenes de cotxes i siguen més habitables?
Vicent Torres, un grandíssim entés sobre el tema, ens va fer una xarrada didàctica a tope. Amb imatges comparatives, fent incís en què una acció aïllada no serveix de res, mostrant què fan a altres llocs del món i on estem nosaltres, a quin punt es troben les polítiques de mobilitat sostenible a l'estat espanyol.
No ens extranyà res que ens diguera que estem a la cua d'Europa, això ja ho sabíem, però si que ens mostrà com el què s'ha de fer, el que hem de fer és anar fent pressió la ciutadania perquè siguem nosaltres els que marquem l'agenda dels polítics.

Jo, ja fa dos o tres plenaris que he començat a fer-ho. Les meues preguntes han estat les següents: Per què els policies locals de Bonrepòs i Mirambell, regidors i fins i tot la mateixa alcaldessa aparquen cotxes i motos damunt de la vorera? Es va a fer alguna cosa perquè els responsables d'aquests actes incívics canvien d'actitud?

No he rebut respostes concretes i fins i tot he escoltat frases com: no està prohibit aparcar mentre no moleste o, a mi mai cap ciutadà se m'ha queixat. Quina vergonya de governants!

Bé està, jo ja m'he decidit a no defallir perquè pel que sembla a València ciutat ja comencen a multar els motoristes que ocupen voreres.

Contra la llei de la selva, la coherència cívica.